lake gc182655f8 640
Inne

Kuchnia kaszubska – czym się wyróżnia?

Większość osób ma doskonale sprecyzowane preferencje w zakresie kulinariów. Każdy z nas ma swój indywidualny gust żywieniowy, jedni lubią kuchnię włoską, inni azjatycką, a jeszcze inni najbardziej lubują się w kuchni polskiej. Wszystko zależy od smaków i zainteresować. Jednak bez względu na ogólne preferencje każdy z nas, choć raz w życiu próbował specjałów z różnych regionów naszego kraju. Każdy z nich ma swój oryginalny charakter oraz smak. Z Czego zatem najbardziej znana jest kuchnia kaszubska i co wyróżnia ją na tle innych polskich przysmaków? Dlaczego warto skusić się na kilka kaszubskich potraw?

food g58d00391d 640

Czym wyróżnia się kuchnia kaszubska?

Dwie najważniejsze cechy, które świetnie opisują kuchnię kaszubską to – tradycja oraz pracowitość. Starannie przygotowywane przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie podbijają kubki smakowe wielu przyjezdnych. Silne przywiązanie do tradycji, zwłaszcza regionalnych potraw sprawiło, że smak od wielu lat pozostaje niezmienny. I chodź na pierwszy rzut nie wydaje się, że będą to dania zachwycające, ponieważ króluje w nich prostota, często pierwsze wrażenie znika, po pierwszych kęsie. Tradycja i staranność – to dwie rzeczy sprawiają, że często region Kaszuby są wyróżniane na tle innych polskich regionów. Wśród Polaków bardzo często przewija się legenda o wspaniałej kaszubskiej kuchni. Czego zatem warto spróbować, będąc w tym rejonie?

Specjały kuchni kaszubskiej

Na Kaszubach od setek lat głównym zajęciem miejscowej ludności było rybołówstwo i rolnictwo. Dlatego właśnie – nawiązując do tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie – w kuchni kaszubskiej królują dania rybne i mięsne. Rewelacyjnie są również potrawy z gęsiny oraz kaczki. Szlagierowe potrawy kuchni kaszubskiej to:

Czernina – zupa z kaczej krwi.

• Dziadówka – zupa z dużą ilością boczku na bazie maślanki.

Zupa brzadowa – przyrządzana najczęściej z suszonych owoców, często serwowana podczas wieczerzy wigilijnej.

Rydze po kaszubsku – świetne jako przystawka.

Śledź po kaszubsku – najczęściej podawany z cebulą i sosem pomidorowym.

Ryba po kaszubsku – w zalewie octowej na zimno.

• Placek ziemniaczany po kaszubsku – często podawane z rybką.

Ruchanki kaszubskie – szczególnie podawane na deser ciepłe, dobrze wypieczone placuszki.

To tylko jedne z wielu klasycznych kaszubskich dań, których trzeba koniecznie spróbować, będąc w tamtym regionie. Dlaczego kuchnia kaszubska podbija serca Polaków i nie tylko? Jej wyjątkowość to przede wszystkim staranność wykonania i tradycja. Każda dobra restauracja w Kościerzynie lub innej kaszubskiej miejscowości zapewni nam niezapomniane doznania w zakresie kulinarnym.