Większość osób ma doskonale sprecyzowane preferencje w zakresie kulinariów. Każdy z nas ma swój indywidualny gust żywieniowy, jedni lubią kuchnię włoską, inni azjatycką, a jeszcze inni najbardziej lubują się w kuchni polskiej. Wszystko zależy od smaków i zainteresować. Jednak bez względu na ogólne preferencje każdy z nas, choć raz w życiu próbował specjałów z różnych regionów naszego kraju. Każdy z nich ma swój oryginalny charakter oraz smak. Z Czego zatem najbardziej znana jest kuchnia kaszubska i co wyróżnia ją na tle innych polskich przysmaków? Dlaczego warto skusić się na kilka kaszubskich potraw?

Czym wyróżnia się kuchnia kaszubska?
Dwie najważniejsze cechy, które świetnie opisują kuchnię kaszubską to – tradycja oraz pracowitość. Starannie przygotowywane przepisy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie podbijają kubki smakowe wielu przyjezdnych. Silne przywiązanie do tradycji, zwłaszcza regionalnych potraw sprawiło, że smak od wielu lat pozostaje niezmienny. I chodź na pierwszy rzut nie wydaje się, że będą to dania zachwycające, ponieważ króluje w nich prostota, często pierwsze wrażenie znika, po pierwszych kęsie. Tradycja i staranność – to dwie rzeczy sprawiają, że często region Kaszuby są wyróżniane na tle innych polskich regionów. Wśród Polaków bardzo często przewija się legenda o wspaniałej kaszubskiej kuchni. Czego zatem warto spróbować, będąc w tym rejonie?
Specjały kuchni kaszubskiej
Na Kaszubach od setek lat głównym zajęciem miejscowej ludności było rybołówstwo i rolnictwo. Dlatego właśnie – nawiązując do tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie – w kuchni kaszubskiej królują dania rybne i mięsne. Rewelacyjnie są również potrawy z gęsiny oraz kaczki. Szlagierowe potrawy kuchni kaszubskiej to:
• Czernina – zupa z kaczej krwi.
• Dziadówka – zupa z dużą ilością boczku na bazie maślanki.
• Zupa brzadowa – przyrządzana najczęściej z suszonych owoców, często serwowana podczas wieczerzy wigilijnej.
• Rydze po kaszubsku – świetne jako przystawka.
• Śledź po kaszubsku – najczęściej podawany z cebulą i sosem pomidorowym.
• Ryba po kaszubsku – w zalewie octowej na zimno.
• Placek ziemniaczany po kaszubsku – często podawane z rybką.
• Ruchanki kaszubskie – szczególnie podawane na deser ciepłe, dobrze wypieczone placuszki.
To tylko jedne z wielu klasycznych kaszubskich dań, których trzeba koniecznie spróbować, będąc w tamtym regionie. Dlaczego kuchnia kaszubska podbija serca Polaków i nie tylko? Jej wyjątkowość to przede wszystkim staranność wykonania i tradycja. Każda dobra restauracja w Kościerzynie lub innej kaszubskiej miejscowości zapewni nam niezapomniane doznania w zakresie kulinarnym.