Wędzenie to wielowiekowa metoda, która pozwoli nadać przetworom mięsnym i rybom, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Produkty wędzone są również doskonałym sposobem na pełen witamin, wyśmienity a przede wszystkim pozbawiony sztucznych dodatków posiłek. Jak kompleksowo przygotować się do wędzenia potraw oraz w jakiej temperaturze trzeba wędzić poszczególne produkty?
Mięso
Wędzenie przetworów mięsnych w głównej mierze odbywa się dwoma metodami – na zimno oraz na ciepło. Każdą z nich różni się od siebie w pierwszej kolejności temperaturą. W zależności od tego jaką metodę wybierzemy, musimy:
- wybierając sposób wędzenia na ciepło, decydujemy się na krótszy czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa bowiem od pół godziny do max dwóch godzin zegarowych oraz ma miejsce w temperaturze od około 22 do maksymalnie 45 stopni celsjusza.
- wybierając sposób wędzenia na zimno, musimy być przygotowani na dłuższy proces, aniżeli przy metodzie wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno ma miejsce w temperaturze od 10 do maksymalnie 30 stopni. Proces wędzenia na zimno potrzebuje również więcej czasu, gdyż ta metoda wędzenia może przeciągnąć się nawet kilka dni.
Każdy z wymienionych wyżej procesów musi być także przeprowadzony w prawidłowej wilgotności.
Ryby
Wędzone ryby są przysmakiem serwowanym nie tylko nad morzem. Wiele osób decyduje się na wędzenie ryb w samodzielnie przygotowanych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest bardzo podobny, do wcześniej opisanego wędzenia przetworów pochodzenia mięsnego. Spoosby również są dwa: na zimno i na ciepło. W trakcie wędzenia na zimno, trzeba pamiętać, aby temperatura podczas wszystkich etapów nie przekroczyła 44-55 stopni. Jest to idealna temperatura, dzięki której uzyskamy odpowiedni efekt.
Jak zbudować własną wędzarnie
Przygotowanie przydomowej wędzarni jest zdumiewająco proste. Należy przygotować przede wszystkim drewno, którego mamy zamiar użyć do wędzenia produktów. Sposobów na zbudowanie wędzarni istnieje wiele, każda z nich jest zależny od tego, w jaki sposób mamy zamiar wędzić oraz jaki nakład finansowy chcemy przeznaczyć na ten cel. Niezwykle ważnym elementem będą drzwiczki do wędzarni, które mają ogromne znaczenie w procesie utrzymania odpowiedniej temperatury i prawidłowej ilości dymu.