
Szkolenie Barmańskie MSBiS | 03/12/2018
Warsztat


Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
Wspólna 65A, Warszawa
Wspólna 65A, Warszawa


Szczegóły wydarzenia
MSBiS zaprasza na jedyne w Polsce kompleksowe Szkolenia z wiedzy i umiejętności barmańskich.
Szkolenia realizujemy już od 16 lat, a ich program jest stale aktualizowany i uatrakcyjniany. Dołącz do tysięcy zadowolonych Absolwentów!
Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
ul. Wspólna 65A, 00-687 Warszawa
Tel: +48 22 425 54 66
Tel: +48 505 489 779
sekretariat@msbis.com
Godziny otwarcia Sekretariatu: 9.00 - 17.00 (od pn do pt)
Przygotowujemy do zawodu w sposób przede wszystkim praktyczny.
Ramowy program nauczania SB MSBiS, od podstawowych tajników barmaństwa, ułatwia przyswojenie obszernego materiału osobom początkującym. Tym, którzy pracują już za barem gwarantuje usystematyzowanie wiedzy i poszerzenie wieloma dodatkowymi elementami do stopnia profesjonalnego. Dzięki naszym zajęciom praca za barem zyskuje większą wartość i jest kontynuowana na nowym wyższym poziomie kwalifikacji.
80 godzin zegarowych Szkolenia oraz nielimitowany czas na trening pozwala każdemu Uczestnikowi przygotować się perfekcyjnie i zgodnie z osobistymi predyspozycjami.
Zajęcia prowadzone są zgodnie ze standardami obowiązującymi w szkołach na terenie Unii Europejskiej i USA na indywidualnych stanowiskach barowych. Codziennym intensywnym treningom towarzyszy degustacja przyrządzanych koktajli.
Program uatrakcyjnia zastosowanie nowości i ciekawostek pojawiających się w sprzęcie barmańskim oraz rzadkich pomocy dydaktycznych stosowanych podczas degustacji jak Le Nez du Vin. Dynamiczna formuła zajęć wzbogacona jest prezentacją multimedialną.
Szkolenie Barmańskie obejmuje m.in.:
1. Wprowadzenie do zawodu barmana
Obowiązki barmana
Kultura pracy i dbałość o własny wizerunek
Kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości
Etyka barmana
Organizacja i techniki pracy barmana
Optymalizacja ruchów i ergonomia pracy
2. Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła i miary barowe
3. Alkoholoznawstwo (włączając wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie)
Zarys technologii napojów alkoholowych
Towaroznawstwo
Podział alkoholi i koktajli
Degustacja
4. Miksologię*- zasady komponowania napojów mieszanych (wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili)
Koktajle na bazie alkoholi białych: wódka, gin, tequila, rum
Koktajle na bazie alkoholi kolorowych: whisky, brandy, cognac
Koktajle z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych
Koktajle warstwowe, płonące i widowiskowe
Koktajle w świeżych owocach
Koktajle bezalkoholowe
5. Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji
6. Odpowiedzialne serwowanie alkoholu
Autorski program MSBiS opracowanym wspólnie z Brown Forman Polska: „Responsibility – Today, Everyday”
7. Obsługę Gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej
Bar koktajlowy
Bar hotelowy
Bar klubowy
8. Organizację baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem
dodatkowo tylko zajęcia prowadzone tylko w ramach Szkolenia Barmańskiego MSBiS obejmują:
* Zajęcia praktyczne z Miksologii - sztuki komponowania koktajli zgodnie z zasadą „Anticipation, Look, Aroma and Taste”
(nielimitowane ćwiczenia i konsultacje trenerskie oraz degustacje) w tym:
Stirred drinks in chilled cocktail glasses
Cream drinks
Highballs
Low ball drinks in rocks glasses
Sour drinks
Frozen drinks
Pousse cafes
Special drinks
Inne
9. Możliwości i narzędzia współczesnej Miksologii
Miksologia klasyczna i jej ewolucja
Wizerunek i możliwości rozwoju miksologa w Polsce
10. Miksologia molekularna i najnowsze techniki miksologii
Tekstury, bittersy i infuzje
Stany skupienia
Zaawansowany sprzęt barmański - zastosowanie i obsługa np: Syfony, Perlini Carbonated Cocktail System, Smoking Gun, Ice ball mold
11. Homemade - tworzenie własnych odmian alkoholi, syropów, pudrów, infuzji etc
12. Światowe trendy w barmaństwie
13. Historię koktajlu i kultury barowej – w tym prohibicja i zjawisko speakeasy, ewolucja koktajlu i różnice kulturowe
14. Working and Speed Flair - podstawowe triki barmańskie oraz free pouring
15. Techniki i psychologię sprzedaży
Psychologia obsługi klienta, budowanie atmosfery oraz relacji długoterminowych
Serwis i Hospitality
Komunikacja, profesjonalizm, spełnianie oczekiwań
Sztuka zarabiania pieniędzy
Metody maksymalizowania zysku i podnoszenia sprzedaży, up-selling i cross-selling
16. Procedury gastronomiczne i współpraca interpersonalna
17. Zarządzanie barem i produktami
Kalkulacje remanentowe i zarządzanie magazynowe
Koncesja i sprzedaż alkoholu
18. Audyt i rozliczanie baru
Zintegrowane procedury gastronomiczne i kasy fiskalne w oparciu o systemy dotykowe
Komputerowe systemy sprzedażowe
19. Baristyka - obsługa ekspresu ciśnieniowego
20. Konkurs barmański
Zasady konkursów barmańskich
Przygotowanie do udziału - autoprezentacja
Udział w wewnętrznym konkursie barmańskim szkolenia barmańskiego
21. Aktywne poszukiwanie pracy, w tym rozmowa kwalifikacyjna i CV/ Job Placement
22. Angielski gastronomiczny
Profesjonalne zajęcia (warsztaty) fakultatywne - degustacje i prezentacje:
Kawy
Wina - podstawy sommelierstwa
Cygara
Wstęp do Miksologii Molekularnej
Whisky i Whiskey | odrębnie: Single Malt, Irish, Tennessee, Scotch
Koniak
Rum - Latin Spirits Master Class
Szampan
Tequila
Wódka
Likiery i syropy
Spotkania specjalne z zagranicznymi ekspertami
17. Profesjonalne Warsztaty Fakultatywne:
(degustacje i prezentacje)
"Whisky szkocka"
"Różne stany skupienia, czyli parę słów o wodzie i lodzie"
"Single Malt Whisky"
"Rum - Latin Spirits Master Class"
"Szampan"
"Vermouth"
"Irish Whisky"
"Syropy, Puree, Likiery"
"Wódka"
"Koniaki"
"Wina"
"Whiskey"
"Cygara"
"Kawy"
"Tequila"
"Wstęp do Miksologii Molekularnej"
oraz spotkania specjalne z zagranicznymi ekspertami
18. Aktywne poszukiwanie pracy w tym rozmowa kwalifikacyjna i CV/ Job Placement
19. Angielski gastronomiczny
Każdy Uczestnik Szkolenia ma do dyspozycji indywidualne w pełni wyposażone stanowisko barowe. Otrzymuje autorskie materiały szkoleniowe MSBiS, a na zakończenie sprzęt barmański od MSBiS i firm partnerskich.
Szkoła umożliwia Uczniom korzystanie z sal ćwiczeń oraz konsultacji kadry, zarówno między zajęciami, jak i po zakończeniu Szkolenia - bezterminowo.
Umiejętności praktyczne są najważniejsze, zależy nam, aby Kursanci i Absolwenci opanowali do perfekcji sztukę obsługi klientów, tak by nie dali się zaskoczyć ani przyszłemu pracodawcy ani klientom.
Tematyka barmańska jest bardzo obszerna i potrzeba czasu, aby przekazać wszystkie niezbędne informacje, które potem należy utrwalić i zastosować w praktyce, aby zyskać poczucie odpowiedniego przygotowania.
***
Naszym Absolwentom oferujemy możliwość współpracy przy projektach realizowanych przez Bar Catering MSBiS oraz w School Friendly Bars.
Po zakończonym Szkoleniu Absolwenci z uzyskanym Certyfikatem MSBiS otrzymują dostęp do zamkniętej grupy/ forum z ofertami pracy spływającymi do Szkoły.
Tematy i autorski program Szkolenia są wyłączną własnością Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.
Szkolenia realizujemy już od 16 lat, a ich program jest stale aktualizowany i uatrakcyjniany. Dołącz do tysięcy zadowolonych Absolwentów!
Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
ul. Wspólna 65A, 00-687 Warszawa
Tel: +48 22 425 54 66
Tel: +48 505 489 779
sekretariat@msbis.com
Godziny otwarcia Sekretariatu: 9.00 - 17.00 (od pn do pt)
Przygotowujemy do zawodu w sposób przede wszystkim praktyczny.
Ramowy program nauczania SB MSBiS, od podstawowych tajników barmaństwa, ułatwia przyswojenie obszernego materiału osobom początkującym. Tym, którzy pracują już za barem gwarantuje usystematyzowanie wiedzy i poszerzenie wieloma dodatkowymi elementami do stopnia profesjonalnego. Dzięki naszym zajęciom praca za barem zyskuje większą wartość i jest kontynuowana na nowym wyższym poziomie kwalifikacji.
80 godzin zegarowych Szkolenia oraz nielimitowany czas na trening pozwala każdemu Uczestnikowi przygotować się perfekcyjnie i zgodnie z osobistymi predyspozycjami.
Zajęcia prowadzone są zgodnie ze standardami obowiązującymi w szkołach na terenie Unii Europejskiej i USA na indywidualnych stanowiskach barowych. Codziennym intensywnym treningom towarzyszy degustacja przyrządzanych koktajli.
Program uatrakcyjnia zastosowanie nowości i ciekawostek pojawiających się w sprzęcie barmańskim oraz rzadkich pomocy dydaktycznych stosowanych podczas degustacji jak Le Nez du Vin. Dynamiczna formuła zajęć wzbogacona jest prezentacją multimedialną.
Szkolenie Barmańskie obejmuje m.in.:
1. Wprowadzenie do zawodu barmana
Obowiązki barmana
Kultura pracy i dbałość o własny wizerunek
Kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości
Etyka barmana
Organizacja i techniki pracy barmana
Optymalizacja ruchów i ergonomia pracy
2. Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła i miary barowe
3. Alkoholoznawstwo (włączając wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie)
Zarys technologii napojów alkoholowych
Towaroznawstwo
Podział alkoholi i koktajli
Degustacja
4. Miksologię*- zasady komponowania napojów mieszanych (wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili)
Koktajle na bazie alkoholi białych: wódka, gin, tequila, rum
Koktajle na bazie alkoholi kolorowych: whisky, brandy, cognac
Koktajle z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych
Koktajle warstwowe, płonące i widowiskowe
Koktajle w świeżych owocach
Koktajle bezalkoholowe
5. Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji
6. Odpowiedzialne serwowanie alkoholu
Autorski program MSBiS opracowanym wspólnie z Brown Forman Polska: „Responsibility – Today, Everyday”
7. Obsługę Gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej
Bar koktajlowy
Bar hotelowy
Bar klubowy
8. Organizację baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem
dodatkowo tylko zajęcia prowadzone tylko w ramach Szkolenia Barmańskiego MSBiS obejmują:
* Zajęcia praktyczne z Miksologii - sztuki komponowania koktajli zgodnie z zasadą „Anticipation, Look, Aroma and Taste”
(nielimitowane ćwiczenia i konsultacje trenerskie oraz degustacje) w tym:
Stirred drinks in chilled cocktail glasses
Cream drinks
Highballs
Low ball drinks in rocks glasses
Sour drinks
Frozen drinks
Pousse cafes
Special drinks
Inne
9. Możliwości i narzędzia współczesnej Miksologii
Miksologia klasyczna i jej ewolucja
Wizerunek i możliwości rozwoju miksologa w Polsce
10. Miksologia molekularna i najnowsze techniki miksologii
Tekstury, bittersy i infuzje
Stany skupienia
Zaawansowany sprzęt barmański - zastosowanie i obsługa np: Syfony, Perlini Carbonated Cocktail System, Smoking Gun, Ice ball mold
11. Homemade - tworzenie własnych odmian alkoholi, syropów, pudrów, infuzji etc
12. Światowe trendy w barmaństwie
13. Historię koktajlu i kultury barowej – w tym prohibicja i zjawisko speakeasy, ewolucja koktajlu i różnice kulturowe
14. Working and Speed Flair - podstawowe triki barmańskie oraz free pouring
15. Techniki i psychologię sprzedaży
Psychologia obsługi klienta, budowanie atmosfery oraz relacji długoterminowych
Serwis i Hospitality
Komunikacja, profesjonalizm, spełnianie oczekiwań
Sztuka zarabiania pieniędzy
Metody maksymalizowania zysku i podnoszenia sprzedaży, up-selling i cross-selling
16. Procedury gastronomiczne i współpraca interpersonalna
17. Zarządzanie barem i produktami
Kalkulacje remanentowe i zarządzanie magazynowe
Koncesja i sprzedaż alkoholu
18. Audyt i rozliczanie baru
Zintegrowane procedury gastronomiczne i kasy fiskalne w oparciu o systemy dotykowe
Komputerowe systemy sprzedażowe
19. Baristyka - obsługa ekspresu ciśnieniowego
20. Konkurs barmański
Zasady konkursów barmańskich
Przygotowanie do udziału - autoprezentacja
Udział w wewnętrznym konkursie barmańskim szkolenia barmańskiego
21. Aktywne poszukiwanie pracy, w tym rozmowa kwalifikacyjna i CV/ Job Placement
22. Angielski gastronomiczny
Profesjonalne zajęcia (warsztaty) fakultatywne - degustacje i prezentacje:
Kawy
Wina - podstawy sommelierstwa
Cygara
Wstęp do Miksologii Molekularnej
Whisky i Whiskey | odrębnie: Single Malt, Irish, Tennessee, Scotch
Koniak
Rum - Latin Spirits Master Class
Szampan
Tequila
Wódka
Likiery i syropy
Spotkania specjalne z zagranicznymi ekspertami
17. Profesjonalne Warsztaty Fakultatywne:
(degustacje i prezentacje)
"Whisky szkocka"
"Różne stany skupienia, czyli parę słów o wodzie i lodzie"
"Single Malt Whisky"
"Rum - Latin Spirits Master Class"
"Szampan"
"Vermouth"
"Irish Whisky"
"Syropy, Puree, Likiery"
"Wódka"
"Koniaki"
"Wina"
"Whiskey"
"Cygara"
"Kawy"
"Tequila"
"Wstęp do Miksologii Molekularnej"
oraz spotkania specjalne z zagranicznymi ekspertami
18. Aktywne poszukiwanie pracy w tym rozmowa kwalifikacyjna i CV/ Job Placement
19. Angielski gastronomiczny
Każdy Uczestnik Szkolenia ma do dyspozycji indywidualne w pełni wyposażone stanowisko barowe. Otrzymuje autorskie materiały szkoleniowe MSBiS, a na zakończenie sprzęt barmański od MSBiS i firm partnerskich.
Szkoła umożliwia Uczniom korzystanie z sal ćwiczeń oraz konsultacji kadry, zarówno między zajęciami, jak i po zakończeniu Szkolenia - bezterminowo.
Umiejętności praktyczne są najważniejsze, zależy nam, aby Kursanci i Absolwenci opanowali do perfekcji sztukę obsługi klientów, tak by nie dali się zaskoczyć ani przyszłemu pracodawcy ani klientom.
Tematyka barmańska jest bardzo obszerna i potrzeba czasu, aby przekazać wszystkie niezbędne informacje, które potem należy utrwalić i zastosować w praktyce, aby zyskać poczucie odpowiedniego przygotowania.
***
Naszym Absolwentom oferujemy możliwość współpracy przy projektach realizowanych przez Bar Catering MSBiS oraz w School Friendly Bars.
Po zakończonym Szkoleniu Absolwenci z uzyskanym Certyfikatem MSBiS otrzymują dostęp do zamkniętej grupy/ forum z ofertami pracy spływającymi do Szkoły.
Tematy i autorski program Szkolenia są wyłączną własnością Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.
Zobacz także inne wydarzenia z Warszawy

Szkolenie Barmańskie MSBiS | 03/12/2018
Warsztat


Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
Wspólna 65A, Warszawa
Wspólna 65A, Warszawa


Szczegóły wydarzenia
MSBiS zaprasza na jedyne w Polsce kompleksowe Szkolenia z wiedzy i umiejętności barmańskich.
Szkolenia realizujemy już od 16 lat, a ich program jest stale aktualizowany i uatrakcyjniany. Dołącz do tysięcy zadowolonych Absolwentów!
Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
ul. Wspólna 65A, 00-687 Warszawa
Tel: +48 22 425 54 66
Tel: +48 505 489 779
sekretariat@msbis.com
Godziny otwarcia Sekretariatu: 9.00 - 17.00 (od pn do pt)
Przygotowujemy do zawodu w sposób przede wszystkim praktyczny.
Ramowy program nauczania SB MSBiS, od podstawowych tajników barmaństwa, ułatwia przyswojenie obszernego materiału osobom początkującym. Tym, którzy pracują już za barem gwarantuje usystematyzowanie wiedzy i poszerzenie wieloma dodatkowymi elementami do stopnia profesjonalnego. Dzięki naszym zajęciom praca za barem zyskuje większą wartość i jest kontynuowana na nowym wyższym poziomie kwalifikacji.
80 godzin zegarowych Szkolenia oraz nielimitowany czas na trening pozwala każdemu Uczestnikowi przygotować się perfekcyjnie i zgodnie z osobistymi predyspozycjami.
Zajęcia prowadzone są zgodnie ze standardami obowiązującymi w szkołach na terenie Unii Europejskiej i USA na indywidualnych stanowiskach barowych. Codziennym intensywnym treningom towarzyszy degustacja przyrządzanych koktajli.
Program uatrakcyjnia zastosowanie nowości i ciekawostek pojawiających się w sprzęcie barmańskim oraz rzadkich pomocy dydaktycznych stosowanych podczas degustacji jak Le Nez du Vin. Dynamiczna formuła zajęć wzbogacona jest prezentacją multimedialną.
Szkolenie Barmańskie obejmuje m.in.:
1. Wprowadzenie do zawodu barmana
Obowiązki barmana
Kultura pracy i dbałość o własny wizerunek
Kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości
Etyka barmana
Organizacja i techniki pracy barmana
Optymalizacja ruchów i ergonomia pracy
2. Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła i miary barowe
3. Alkoholoznawstwo (włączając wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie)
Zarys technologii napojów alkoholowych
Towaroznawstwo
Podział alkoholi i koktajli
Degustacja
4. Miksologię*- zasady komponowania napojów mieszanych (wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili)
Koktajle na bazie alkoholi białych: wódka, gin, tequila, rum
Koktajle na bazie alkoholi kolorowych: whisky, brandy, cognac
Koktajle z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych
Koktajle warstwowe, płonące i widowiskowe
Koktajle w świeżych owocach
Koktajle bezalkoholowe
5. Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji
6. Odpowiedzialne serwowanie alkoholu
Autorski program MSBiS opracowanym wspólnie z Brown Forman Polska: „Responsibility – Today, Everyday”
7. Obsługę Gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej
Bar koktajlowy
Bar hotelowy
Bar klubowy
8. Organizację baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem
dodatkowo tylko zajęcia prowadzone tylko w ramach Szkolenia Barmańskiego MSBiS obejmują:
* Zajęcia praktyczne z Miksologii - sztuki komponowania koktajli zgodnie z zasadą „Anticipation, Look, Aroma and Taste”
(nielimitowane ćwiczenia i konsultacje trenerskie oraz degustacje) w tym:
Stirred drinks in chilled cocktail glasses
Cream drinks
Highballs
Low ball drinks in rocks glasses
Sour drinks
Frozen drinks
Pousse cafes
Special drinks
Inne
9. Możliwości i narzędzia współczesnej Miksologii
Miksologia klasyczna i jej ewolucja
Wizerunek i możliwości rozwoju miksologa w Polsce
10. Miksologia molekularna i najnowsze techniki miksologii
Tekstury, bittersy i infuzje
Stany skupienia
Zaawansowany sprzęt barmański - zastosowanie i obsługa np: Syfony, Perlini Carbonated Cocktail System, Smoking Gun, Ice ball mold
11. Homemade - tworzenie własnych odmian alkoholi, syropów, pudrów, infuzji etc
12. Światowe trendy w barmaństwie
13. Historię koktajlu i kultury barowej – w tym prohibicja i zjawisko speakeasy, ewolucja koktajlu i różnice kulturowe
14. Working and Speed Flair - podstawowe triki barmańskie oraz free pouring
15. Techniki i psychologię sprzedaży
Psychologia obsługi klienta, budowanie atmosfery oraz relacji długoterminowych
Serwis i Hospitality
Komunikacja, profesjonalizm, spełnianie oczekiwań
Sztuka zarabiania pieniędzy
Metody maksymalizowania zysku i podnoszenia sprzedaży, up-selling i cross-selling
16. Procedury gastronomiczne i współpraca interpersonalna
17. Zarządzanie barem i produktami
Kalkulacje remanentowe i zarządzanie magazynowe
Koncesja i sprzedaż alkoholu
18. Audyt i rozliczanie baru
Zintegrowane procedury gastronomiczne i kasy fiskalne w oparciu o systemy dotykowe
Komputerowe systemy sprzedażowe
19. Baristyka - obsługa ekspresu ciśnieniowego
20. Konkurs barmański
Zasady konkursów barmańskich
Przygotowanie do udziału - autoprezentacja
Udział w wewnętrznym konkursie barmańskim szkolenia barmańskiego
21. Aktywne poszukiwanie pracy, w tym rozmowa kwalifikacyjna i CV/ Job Placement
22. Angielski gastronomiczny
Profesjonalne zajęcia (warsztaty) fakultatywne - degustacje i prezentacje:
Kawy
Wina - podstawy sommelierstwa
Cygara
Wstęp do Miksologii Molekularnej
Whisky i Whiskey | odrębnie: Single Malt, Irish, Tennessee, Scotch
Koniak
Rum - Latin Spirits Master Class
Szampan
Tequila
Wódka
Likiery i syropy
Spotkania specjalne z zagranicznymi ekspertami
17. Profesjonalne Warsztaty Fakultatywne:
(degustacje i prezentacje)
"Whisky szkocka"
"Różne stany skupienia, czyli parę słów o wodzie i lodzie"
"Single Malt Whisky"
"Rum - Latin Spirits Master Class"
"Szampan"
"Vermouth"
"Irish Whisky"
"Syropy, Puree, Likiery"
"Wódka"
"Koniaki"
"Wina"
"Whiskey"
"Cygara"
"Kawy"
"Tequila"
"Wstęp do Miksologii Molekularnej"
oraz spotkania specjalne z zagranicznymi ekspertami
18. Aktywne poszukiwanie pracy w tym rozmowa kwalifikacyjna i CV/ Job Placement
19. Angielski gastronomiczny
Każdy Uczestnik Szkolenia ma do dyspozycji indywidualne w pełni wyposażone stanowisko barowe. Otrzymuje autorskie materiały szkoleniowe MSBiS, a na zakończenie sprzęt barmański od MSBiS i firm partnerskich.
Szkoła umożliwia Uczniom korzystanie z sal ćwiczeń oraz konsultacji kadry, zarówno między zajęciami, jak i po zakończeniu Szkolenia - bezterminowo.
Umiejętności praktyczne są najważniejsze, zależy nam, aby Kursanci i Absolwenci opanowali do perfekcji sztukę obsługi klientów, tak by nie dali się zaskoczyć ani przyszłemu pracodawcy ani klientom.
Tematyka barmańska jest bardzo obszerna i potrzeba czasu, aby przekazać wszystkie niezbędne informacje, które potem należy utrwalić i zastosować w praktyce, aby zyskać poczucie odpowiedniego przygotowania.
***
Naszym Absolwentom oferujemy możliwość współpracy przy projektach realizowanych przez Bar Catering MSBiS oraz w School Friendly Bars.
Po zakończonym Szkoleniu Absolwenci z uzyskanym Certyfikatem MSBiS otrzymują dostęp do zamkniętej grupy/ forum z ofertami pracy spływającymi do Szkoły.
Tematy i autorski program Szkolenia są wyłączną własnością Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.
Szkolenia realizujemy już od 16 lat, a ich program jest stale aktualizowany i uatrakcyjniany. Dołącz do tysięcy zadowolonych Absolwentów!
Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
ul. Wspólna 65A, 00-687 Warszawa
Tel: +48 22 425 54 66
Tel: +48 505 489 779
sekretariat@msbis.com
Godziny otwarcia Sekretariatu: 9.00 - 17.00 (od pn do pt)
Przygotowujemy do zawodu w sposób przede wszystkim praktyczny.
Ramowy program nauczania SB MSBiS, od podstawowych tajników barmaństwa, ułatwia przyswojenie obszernego materiału osobom początkującym. Tym, którzy pracują już za barem gwarantuje usystematyzowanie wiedzy i poszerzenie wieloma dodatkowymi elementami do stopnia profesjonalnego. Dzięki naszym zajęciom praca za barem zyskuje większą wartość i jest kontynuowana na nowym wyższym poziomie kwalifikacji.
80 godzin zegarowych Szkolenia oraz nielimitowany czas na trening pozwala każdemu Uczestnikowi przygotować się perfekcyjnie i zgodnie z osobistymi predyspozycjami.
Zajęcia prowadzone są zgodnie ze standardami obowiązującymi w szkołach na terenie Unii Europejskiej i USA na indywidualnych stanowiskach barowych. Codziennym intensywnym treningom towarzyszy degustacja przyrządzanych koktajli.
Program uatrakcyjnia zastosowanie nowości i ciekawostek pojawiających się w sprzęcie barmańskim oraz rzadkich pomocy dydaktycznych stosowanych podczas degustacji jak Le Nez du Vin. Dynamiczna formuła zajęć wzbogacona jest prezentacją multimedialną.
Szkolenie Barmańskie obejmuje m.in.:
1. Wprowadzenie do zawodu barmana
Obowiązki barmana
Kultura pracy i dbałość o własny wizerunek
Kształtowanie pewności siebie i wiary we własne możliwości
Etyka barmana
Organizacja i techniki pracy barmana
Optymalizacja ruchów i ergonomia pracy
2. Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego oraz rodzaje stosowanego szkła i miary barowe
3. Alkoholoznawstwo (włączając wszystkie kategorie alkoholi spotykane w światowych barach, ich produkcję i zastosowanie)
Zarys technologii napojów alkoholowych
Towaroznawstwo
Podział alkoholi i koktajli
Degustacja
4. Miksologię*- zasady komponowania napojów mieszanych (wszystkie kategorie koktajli z uwzględnieniem mocktaili)
Koktajle na bazie alkoholi białych: wódka, gin, tequila, rum
Koktajle na bazie alkoholi kolorowych: whisky, brandy, cognac
Koktajle z użyciem likierów, win wzmocnionych i aromatyzowanych
Koktajle warstwowe, płonące i widowiskowe
Koktajle w świeżych owocach
Koktajle bezalkoholowe
5. Dekoracje (garnish) oraz sztuka prezentacji
6. Odpowiedzialne serwowanie alkoholu
Autorski program MSBiS opracowanym wspólnie z Brown Forman Polska: „Responsibility – Today, Everyday”
7. Obsługę Gości przy barze i przy stoliku w tym elementy pracy kelnerskiej
Bar koktajlowy
Bar hotelowy
Bar klubowy
8. Organizację baru i pracy barmana, w tym zarządzanie barem
dodatkowo tylko zajęcia prowadzone tylko w ramach Szkolenia Barmańskiego MSBiS obejmują:
* Zajęcia praktyczne z Miksologii - sztuki komponowania koktajli zgodnie z zasadą „Anticipation, Look, Aroma and Taste”
(nielimitowane ćwiczenia i konsultacje trenerskie oraz degustacje) w tym:
Stirred drinks in chilled cocktail glasses
Cream drinks
Highballs
Low ball drinks in rocks glasses
Sour drinks
Frozen drinks
Pousse cafes
Special drinks
Inne
9. Możliwości i narzędzia współczesnej Miksologii
Miksologia klasyczna i jej ewolucja
Wizerunek i możliwości rozwoju miksologa w Polsce
10. Miksologia molekularna i najnowsze techniki miksologii
Tekstury, bittersy i infuzje
Stany skupienia
Zaawansowany sprzęt barmański - zastosowanie i obsługa np: Syfony, Perlini Carbonated Cocktail System, Smoking Gun, Ice ball mold
11. Homemade - tworzenie własnych odmian alkoholi, syropów, pudrów, infuzji etc
12. Światowe trendy w barmaństwie
13. Historię koktajlu i kultury barowej – w tym prohibicja i zjawisko speakeasy, ewolucja koktajlu i różnice kulturowe
14. Working and Speed Flair - podstawowe triki barmańskie oraz free pouring
15. Techniki i psychologię sprzedaży
Psychologia obsługi klienta, budowanie atmosfery oraz relacji długoterminowych
Serwis i Hospitality
Komunikacja, profesjonalizm, spełnianie oczekiwań
Sztuka zarabiania pieniędzy
Metody maksymalizowania zysku i podnoszenia sprzedaży, up-selling i cross-selling
16. Procedury gastronomiczne i współpraca interpersonalna
17. Zarządzanie barem i produktami
Kalkulacje remanentowe i zarządzanie magazynowe
Koncesja i sprzedaż alkoholu
18. Audyt i rozliczanie baru
Zintegrowane procedury gastronomiczne i kasy fiskalne w oparciu o systemy dotykowe
Komputerowe systemy sprzedażowe
19. Baristyka - obsługa ekspresu ciśnieniowego
20. Konkurs barmański
Zasady konkursów barmańskich
Przygotowanie do udziału - autoprezentacja
Udział w wewnętrznym konkursie barmańskim szkolenia barmańskiego
21. Aktywne poszukiwanie pracy, w tym rozmowa kwalifikacyjna i CV/ Job Placement
22. Angielski gastronomiczny
Profesjonalne zajęcia (warsztaty) fakultatywne - degustacje i prezentacje:
Kawy
Wina - podstawy sommelierstwa
Cygara
Wstęp do Miksologii Molekularnej
Whisky i Whiskey | odrębnie: Single Malt, Irish, Tennessee, Scotch
Koniak
Rum - Latin Spirits Master Class
Szampan
Tequila
Wódka
Likiery i syropy
Spotkania specjalne z zagranicznymi ekspertami
17. Profesjonalne Warsztaty Fakultatywne:
(degustacje i prezentacje)
"Whisky szkocka"
"Różne stany skupienia, czyli parę słów o wodzie i lodzie"
"Single Malt Whisky"
"Rum - Latin Spirits Master Class"
"Szampan"
"Vermouth"
"Irish Whisky"
"Syropy, Puree, Likiery"
"Wódka"
"Koniaki"
"Wina"
"Whiskey"
"Cygara"
"Kawy"
"Tequila"
"Wstęp do Miksologii Molekularnej"
oraz spotkania specjalne z zagranicznymi ekspertami
18. Aktywne poszukiwanie pracy w tym rozmowa kwalifikacyjna i CV/ Job Placement
19. Angielski gastronomiczny
Każdy Uczestnik Szkolenia ma do dyspozycji indywidualne w pełni wyposażone stanowisko barowe. Otrzymuje autorskie materiały szkoleniowe MSBiS, a na zakończenie sprzęt barmański od MSBiS i firm partnerskich.
Szkoła umożliwia Uczniom korzystanie z sal ćwiczeń oraz konsultacji kadry, zarówno między zajęciami, jak i po zakończeniu Szkolenia - bezterminowo.
Umiejętności praktyczne są najważniejsze, zależy nam, aby Kursanci i Absolwenci opanowali do perfekcji sztukę obsługi klientów, tak by nie dali się zaskoczyć ani przyszłemu pracodawcy ani klientom.
Tematyka barmańska jest bardzo obszerna i potrzeba czasu, aby przekazać wszystkie niezbędne informacje, które potem należy utrwalić i zastosować w praktyce, aby zyskać poczucie odpowiedniego przygotowania.
***
Naszym Absolwentom oferujemy możliwość współpracy przy projektach realizowanych przez Bar Catering MSBiS oraz w School Friendly Bars.
Po zakończonym Szkoleniu Absolwenci z uzyskanym Certyfikatem MSBiS otrzymują dostęp do zamkniętej grupy/ forum z ofertami pracy spływającymi do Szkoły.
Tematy i autorski program Szkolenia są wyłączną własnością Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.
Zobacz także inne wydarzenia z Warszawy