Pobierz aplikację mobilną PartyMap i bądź na bieżąco ze wszystkimi wydarzeniami w mieście




Warsztaty kulinarne | Włosko-żydowskie specjały!
Jedz & Pij
34
Menora
Plac Grzybowski 2, Warszawa
 18:00
 14/02
Szczegóły wydarzenia
To będzie nasze kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich, idealne na walentynkowy wieczór Tym razem wspólnie z uczestnikami, pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotujemy menu włosko żydowskich specjałów! Po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu. Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, autor książki „Italia do zjedzenia”.

★★★ Cacio e pepe – to jeden z licznych rzymskich przepisów, które świetnie się wpisywały w zasady kaszrutu, dlatego można przypuszczać, że przy misce z cacio e pepe wszyscy obywatele Rzymu byli równi.
★★★ Polpette fritte – sycylijskie smażone na oliwie pulpeciki to pozostałość po przybyszach na Sycylię z XVI wieku. Żydzi odrzucili na Sycylii smalec jako tłuszcz na którym się smaży i podkręcili aromatem oliwy kuchnię wyspiarzy.
★★★ Zucchine fritte – cukinie przesmażymy krótko na oliwie z dodatkiem octu balsamicznego, będzie idealnym dodatkiem do pulpecików.
★★★ Biscotti di Ceglie – apulijskie migdałowe ciasteczka nadziewane dżemem pokochali wszyscy mieszkańcy południa Italii, na pewno nie tylko dlatego, że są podkręcone aromatycznym likierem.

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną „Italia do zjedzenia”.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów na stronie www.polin.pl/menora

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Zobacz także inne wydarzenia z Warszawy
Warsztaty kulinarne | Włosko-żydowskie specjały!
Jedz & Pij
34
Menora
Plac Grzybowski 2, Warszawa
 18:00
 14/02
Szczegóły wydarzenia
To będzie nasze kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich, idealne na walentynkowy wieczór Tym razem wspólnie z uczestnikami, pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotujemy menu włosko żydowskich specjałów! Po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu. Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, autor książki „Italia do zjedzenia”.

★★★ Cacio e pepe – to jeden z licznych rzymskich przepisów, które świetnie się wpisywały w zasady kaszrutu, dlatego można przypuszczać, że przy misce z cacio e pepe wszyscy obywatele Rzymu byli równi.
★★★ Polpette fritte – sycylijskie smażone na oliwie pulpeciki to pozostałość po przybyszach na Sycylię z XVI wieku. Żydzi odrzucili na Sycylii smalec jako tłuszcz na którym się smaży i podkręcili aromatem oliwy kuchnię wyspiarzy.
★★★ Zucchine fritte – cukinie przesmażymy krótko na oliwie z dodatkiem octu balsamicznego, będzie idealnym dodatkiem do pulpecików.
★★★ Biscotti di Ceglie – apulijskie migdałowe ciasteczka nadziewane dżemem pokochali wszyscy mieszkańcy południa Italii, na pewno nie tylko dlatego, że są podkręcone aromatycznym likierem.

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną „Italia do zjedzenia”.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów na stronie www.polin.pl/menora

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Zobacz także inne wydarzenia z Warszawy